Home » Vochtige kruipruimte » Zwamproblemen » Kelderzwam (Coniophora puteana)

Kelderzwam (Coniophora puteana)

De kelderzwam vormt donkerbruine tot zwarte strengen gebundelde schimmeldraden, vaak waaiervormig vertakt. De diameter van de strengen is doorgaans niet dikker dan 1 à 2 millimeter. Het vruchtlichaam van de kelderzwam is een aan het hout gehechte vlezige plaat van 3 millimeter dik. Het kiemvlies waarop zich de sporen vormen bevindt zich aan de van het hout afgekeerde zijde en vertoont meestal knobbels. Het vruchtlichaam is aanvankelijk okerkleurig maar kleurt in een later stadium naar donker olijfkleurig bruin. De rand blijft gelig wit. Het vruchtlichaam kan tot 50 centimeter groot en diameter worden.

Kelderzwam in langdurig nat hout

De kelderzwam wordt met name aangetroffen in vloeren op de begane grond. Een vochtgehalte van 50 tot 60 procent is voor de kelderzwam ideaal, maar ook droger hout (40 procent) kan worden aangetast. De voor de ontwikkeling van kelderzwam optimale temperatuur ligt rond de 21 graden

zwam in balk en vloer langdurig nat houtCelsius. Boven de 35 graden ontwikkelt de zwam zich nog maar langzaam. Beneden het vriespunt stopt de groei, maar de kelderzwam is bestand tegen temperaturen lager dan -30 en zal dus gewoon verder groeien zodra de temperaturen weer iets oplopen.

Ontwikkeling van kelderzwam

Kelderzwam vormt zich dikwijls in hout dat over een lange periode nat is geworden door lekkage of inwateren, maar ook als het hout vocht kan opnemen uit de grond of de muren.

Een kenmerk van kelderzwam is de inwendige aantasting van hout, waarbij een laagje van 3 tot 4 millimeter hout aan de oppervlakte intact blijft. Zelfs in een vergevorderd stadium is in de meeste gevallen van de buitenkant niet meer te zien dan een kleine verkleuring. Kelderzwam is dan ook lastig te constateren.

Maatregelen

De bestrijding van kelderzwam begint met het opsporen van de oorzaak. In de meeste gevallen wordt die gevonden in lekkages en doorslaande muren of in vochtige muren door optrekkend vocht. De bestrijding kan plaatsvinden door heteluchtbehandeling of vergassing. Om te verhinderen dat er (opnieuw) zwam ontstaat, is een optimale ventilatie van de kruipruimte van groot belang.

Zwam voorkomen

Het beste is om eventuele zwamproblemen voor te zijn, door in de kruipruimte een atmosfeer te creëren waarin kelderzwam geen kans krijgt zich te ontwikkelen. Gebroeders de Vries kan u helpen bij het treffen van de juiste maatregelen, zodat uw woning gevrijwaard blijft van aantasting door kelderzwam.

Het constateren van zwam en de determinatie van de soort is specialistenwerk. Gebroeders de Vries werkt bij zwaminspecties, zwambestrijding en eventuele herstelwerkzaamheden nauw samen met hierin gespecialiseerde bedrijven.

Vrijblijvend meer informatie

Voor meer informatie en bij specifieke vragen over uw situatie kunt u vrijblijvend contact opnemen met Gebroeders de Vries. Tijdens kantooruren kunt u ons telefonisch bereiken onder nummer 0519 – 24 40 30. U kunt uw vragen ook stellen door een e-mail te sturen naar info@gebroedersdevries.nl of door gebruik te maken van onderstaand contactformulier.

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)

    Onderwerp

    Uw bericht