Home » Vochtige kruipruimte » Zwamproblemen » Huiszwam bestrijden

Huiszwam bestrijden

De huiszwam, ook wel de Serpula Lacrymans is een schimmel die u voornamelijk zult tegenkomen in vochtige kelders, kruipruimtes en op hout. De huiszwam wordt vooral aangetroffen in gebouwen in gebieden met een hoge grondwaterstand.

Dergelijke problemen dienen direct aangepakt te worden om de vorming en groei van schimmels te verhinderen. Het verhelpen van de oorzaak van het vochtprobleem betekent namelijk nog niet dat de zwam vanzelf weer verdwijnt. Eenmaal aanwezig, dient zwam actief bestreden te worden.

Wat is en doet een huiszwam?

De huiszwam is een schimmel / zwam die relatief snel groeit. De zwam nestelt zich op het hout en eet het ook op. Zoals u kunt begrijpen kan zo de schade in uw woning al snel oplopen. Denk aan de plankenvloeren, trappen, deuren, muren en plafonds. Ze kunnen houten constructies compleet vernielen.

Zolang als de schimmel vocht en voedingstoffen krijgt kan deze blijven groeien. U kunt wel iets over de schimmel plakken, maar nut gaat dat niet hebben. Bovendien is de zwam zelfs zelf in staat om vocht aan te maken, waardoor ze zich ook kan verplaatsen op droge plekken.

Onder voor hen gunstige omstandigheden kan de huiszwam kan zich in korte termijn zwam in plint huiszwam verspreiden over de hele constructie, tot en met de hoger gelegen delen van het huis toe.

Hoe herken je het?

huiszwamIn het eerste stadium groeit de huiszwam uit tot een wollig witte zwamvlok. Op onvoldoende geconserveerd hout kan de huiszwam onder voor deze schimmel gunstige omstandigheden uitgroeien tot grote vruchtlichamen. Deze vruchten zien er uit als roestbruine lappen met verdikte en geplooide witte randen.

Huiszwammen scheiden druppels af en kunnen worden opgemerkt aan hun typische lucht die enigszins kruidig is. De sporen kunnen een kaneelbruine of roestbruine ‘stof’laag vormen die overal in huis terug te vinden kan zijn.

De schimmeldraden van de huiszwam kunnen zich over en door het hele huis verspreiden. De draden kunnen zich zelfs verplaatsen via beton en cement. Behalve massief hout tast huiszwam ook materialen aan als spaanplaat, vezelplaat en triplex, maar ook bijvoorbeeld textiel en papier, dat als het ware wordt weggevreten.

Hoe kun je de huiszwam bestrijden?

Als eenmaal huiszwam wordt aangetroffen is een rigoureuze aanpak geboden. Een klein stukje van de huiszwam laten zitten kan betekenen dat de zwam zich binnen een paar jaar weer in alle hevigheid manifesteert. Bestrijden van de zwam vraagt om vakkennis en precisie. Laat dit klusje dus gerust aan ons over.

De eerste stap in de bestrijding van de huiszwam is het achterhalen van de oorzaak van het hoge vochtgehalte in de ruimte waar de zwam is ontstaan. Meestal ligt die oorzaak in de kruipruimte. Zie ook ‘vochtige kruipruimte

Huiszwam voorkomen

Het beste is om eventuele zwamproblemen voor te zijn, en in de kruipruimte een atmosfeer te creëren waarin huiszwam geen kans krijgt om zich te ontwikkelen. Wij kunnen u helpen bij het treffen van de juiste maatregelen zodat uw woning gevrijwaard blijft van aantasting door huiszwam.

Het constateren van huiszwam en de determinatie van de soort is dus echt specialistenwerk. Bij zwaminspecties, zwambestrijding en eventuele herstelwerkzaamheden werken we nauw samen met hierin gespecialiseerde bedrijven.

Meer weten?

Voor meer informatie en bij specifieke vragen over uw situatie kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Tijdens kantooruren kunt u ons telefonisch bereiken onder nummer 0519 – 24 40 30.