Bruinrot

Bruinrot is een door schimmels veroorzaakte aantasting van hout. Huiszwam en kelderzwam zijn in huizen de meest voorkomende veroorzakers van bruinrot. In het begin van de aantasting wordt bij huiszwam alleen het lignine van het hout afgebroken en krijgt het hout een lichtbruine, gelige verkleuring. Kelderzwam laat het lignine vrijwel onaangetast.
Bij beide zwamsoorten worden vervolgens door het afbreken van cellulose en hermicellulose de wanden van de houtcellen vernietigd.voorkom bruinrot door kruipruimte isolatie Het hout krijgt hierbij een donkere verkleuring die in een vergevorderd stadium tot bijna zwart kan overgaan. Door de aantasting van de celstructuur verliest het hout zijn samenhang. Sterk aangetast hout laat zich makkelijk tot poeder wrijven.

Kenmerken bruinrot

Een ander kenmerk van bruinrot zijn de scheuren die dwars op de vezelrichting van het hout lopen. In hout van grotere afmetingen ontstaan zelfs scheuren die loodrecht op de vezelrichting staan. Hierdoor ontstaan kubusvormige patronen die bij huiszwam iets scherper afgetekend zijn dan bij kelderzwam.

Bruinrot herkennen

Bruinrot is moeilijk om te zien en dus ook om te ontdekken. Wanneer de schimmel zichtbaar is, is het vaak al in een vergevorderd stadium. Belangrijk is om te letten op de kleur van het hout, wanneer hout donkerbruin of zwart van kleur is, kan dat duiden op bruinrot.
In dit stadium is de samenstelling van het hout anders en kan het door erop te wrijven in poeder veranderen.
Een ander kenmerk is dat er vaak een kubusvormig patroon zichtbaar is in het hout.

Maatregelen

De bestrijding van zwammen die bruinrot veroorzaken begint met het opsporen van de oorzaak. Meestal ligt de oorzaak in lekkages of zijn doorslaande muren en vochtige muren door optrekkend vocht de bron van de problemen. Om te verhinderen dat er na de zwamsanering opnieuw aantasting van hout door zwam ontstaat, is een optimale ventilatie van de kruipruimte van groot belang.

Zwam voorkomen

Het beste is om eventuele zwamproblemen voor te zijn, door in de kruipruimte een atmosfeer te creƫren waarin zwammen geen kans krijgen zich te ontwikkelen. Gebroeders de Vries kan u helpen bij het treffen van de juiste maatregelen zodat uw woning gevrijwaard blijft van aantasting door zwam.

Het constateren van zwam en de determinatie van de soort is specialistenwerk. Gebroeders de Vries werkt bij zwaminspecties, zwambestrijding en eventuele herstelwerkzaamheden nauw samen met hierin gespecialiseerde bedrijven.

Vrijblijvend meer informatie

Voor meer informatie en bij specifieke vragen over uw situatie kunt u vrijblijvend contact opnemen met Gebroeders de Vries. Tijdens kantooruren kunt u ons telefonisch bereiken onder nummer 0519 – 24 40 30. U kunt uw vragen ook stellen door een e-mail te sturen naar info@gebroedersdevries.nl of door gebruik te maken van onderstaand contactformulier.

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)

    Onderwerp

    Uw bericht