Home » Vochtige kruipruimte » Vochtproblemen in huis » Vochtproblemen door optrekkend vocht

Vochtproblemen door optrekkend vocht

Problemen door optrekkend vocht worden veroorzaakt door direct of indirect contact van steen of metselwerk met (condensatie)vocht, grond- of lekwater. Het absorptievermogen en de capillaire werking van het materiaal zorgt voor een continu optrekken van vocht, dat in hoger gelegen delen van het huis aan de lucht wordt afgegeven. Stenen van de fundering worden door de jaren heen poreus, waardoor het water steeds makkelijker de weg naar boven weet te vinden.

Vocht in huis via fundering en muren

Het komt regelmatig voor dat de onderzijde van de muren boven de vloer zwart uitslaan. Meestal is deze schimmelvorming een gevolg van optrekkend vocht dat via de funderingsmuren naar boven ‘kruipt’. Bij muren en vloeren met een hoog vochtigheidspercentage kan bijvoorbeeld ook de verf gaan afbladderen, behang verkleuren of zelfs wegrotten, het stucwerk wordt rul, laminaat en houten vloerbedekking kan kromtrekken, vloerbedekking kan gaan verschimmelen en allerlei ongedierte zal aangetrokken worden om zich waar het maar kan te nestelen.

Andere gevolgen van optrekkend vocht:

 • Vochtplekken/-kringen
 • Muffe geur
 • Loslatend behang
 • Uitbloeiing (zouten die door het vocht uit het steenmateriaal worden gedrukt)
 • Rottend hout (b.v. de plinten)

Optrekkend vocht bestrijden

Er zijn verschillende manieren om het probleem van optrekkend vocht te lijf te gaan maar deze zijn meestal relatief duur en niet altijd even duurzaam, zoals het met chemicaliën impregneren van de (funderings)muren. Vochtige Optrekkend vocht in vloermuren weg timmeren achter voorzetwanden zorgt ervoor dat het vocht nog verder omhoog zal trekken en kan de problemen alleen maar verder vergroten. Een beter, zeer effectief en goedkoop alternatief is het isoleren van de kruipruimte met een duurzame bodembedekker zoals EPS isolatieschelpen.

Vrijblijvend meer informatie

Voor meer informatie en bij specifieke vragen over uw situatie kunt u vrijblijvend contact opnemen met Gebroeders de Vries. Tijdens kantooruren kunt u ons telefonisch bereiken onder nummer 0519 – 24 40 30. U kunt uw vragen ook stellen door een e-mailadres te sturen naar info@gebroedersdevries.nl of door gebruik te maken van onderstaand contactformulier.

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Onderwerp

  Uw bericht