Luchtvochtigheid

Een te hoge relatieve luchtvochtigheid in huis kan verschillende oorzaken hebben, zoals optrekkend vocht, condensatie, lekkage of een hoge grondwaterstand. Deze factoren hebben een ernstig effect op het leefklimaat in een woning. Ook de bewoners zelf produceren vocht in huis, door transpiratie en uitademing, maar ook door bijvoorbeeld koken en douchen. Een te hoge luchtvochtigheid in huis ontstaat echter meestal omdat het teveel aan vocht onder de leefvloer op de begane grond via funderingen, wanden en spouw omhoog trekt.

Ook bij een betonnen vloer, zal de vochtigheid uiteindelijk door het beton heen dringen. Lees meer>>

schimmel in de meterkast door vocht

Te hoge luchtvochtigheid in huis

Koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht. Zodra de temperatuur daalt, moet er dus waterdamp uit de lucht verdwijnen. Boven de vloer zal bij een hoge luchtvochtigheid de waterdamp dan ook condenseren op koudebruggen en koude oppervlakten, zoals de beglazing, die zal beslaan, of op koele objecten, zoals metalen delen van het meubilair, gereedschap en dergelijke, dat kan gaan roesten.

Indien de hoeveelheid waterdamp in de lucht van de kruipruimte z’n verzadigingspunt bereikt heeft, zal het water hier gaan condenseren tegen de balken, vloer en muren. Hierdoor kan op termijn de constructie en het installatiewerk dat in de kruipruimte is aangebracht waterschade oplopen. Bovendien trekt het water onder huis ongedierte aan.

In huizen met een te hoge luchtvochtigheid kunnen de volgende verschijnselen optreden:

 • vochtplekken
 • overmatige condensatie (b.v. op ramen)
 • schimmelvorming (achter meubilair en in kasten, die ook kunnen worden aangetast)
 • klam aanvoelend meubilair en stoffering
 • loslatend behang (vooral in de hoeken van ruimtes of achter kasten e.d.)
 • rul pleisterwerk
 • muffe lucht in huis
 • verkleuringen op wanden en aftimmerwerk
 • afbladderend schilderwerk
 • rottend hout (b.v. dorpels en onderkant van deurkozijnen)
 • relatief veel ongedierte

Gezondheidsklachten

De gevolgen van een te vochtig huis voor de gezondheid openbaren zich pas na langere tijd. Ademhalingsproblemen (bronchitis, astma), allergieën, reuma, (langdurige) verkoudheden zijn voorbeelden van lichamelijk ongemak die (mede) veroorzaakt kunnen worden door een te hoge vochtigheid in huis. Ook het immuunsysteem kan worden verzwakt en met name voor infecties wordt men vatbaarder.

Te vochtige lucht is bovendien een uitstekende voedingsbodem voor zwammen, schimmels en bacteriën die tevens stoffen afscheiden die in te hoge concentraties nadelige effecten op de gezondheid van mensen hebben.

Gezonde binnenlucht heeft een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent. Gemiddeld genomen voelen mensen zich het prettigst als de luchtvochtigheid in huis ongeveer 60 procent is.

Vrijblijvend meer informatie

Voor meer informatie en bij specifieke vragen over uw situatie kunt u vrijblijvend contact opnemen met Gebroeders de Vries. Tijdens kantooruren kunt u ons telefonisch bereiken onder nummer 0519 – 24 40 30. U kunt uw vragen ook stellen door een e-mail te sturen naar info@gebroedersdevries.nl of door gebruik te maken van onderstaand contactformulier.

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Onderwerp

  Uw bericht