Ventilatie

Minder ventileren dankzij EPS isolatie

Met een bodembedekkende isolatielaag in combinatie met voldoende ventilatie bespaart u op uw stookkosten, verbetert u uw wooncomfort, verkrijgt u de gewenste luchtvochtigheid en draagt u tegelijkertijd zorg voor een gezonde atmosfeer in huis. Daarbij geldt dat bij een dikke isolatielaag op de kruipruimtebodem er minder ventilatie nodig is om vochtproblemen te voorkomen.

Ventileren kruipruimte belangrijk en vaak verplicht

Koudeproblemen oplossen door het afdichten van ventilatieroosters is meestal geen optie, en zeker geen verstandige methode. Ventilatie van de kruipruimte is namelijk van belang voor de afvoer van vocht en radongas. Ventilatieroosters zijn zelfs verplicht indien er gasleidingen in de kruipruimte zijn aangebracht. Een optimale ventilatie van de kruipruimte is verder zeer belangrijk voor het tegengaan van kruipruimte isolatie ventilatieroosters muurzwamvorming.

Kruipruimte ventilatie en vocht

Kruipruimteventilatie is belangrijk om de vochtgerelateerde problemen die kunnen ontstaan in de kruipruimte helpen tegen te gaan. Ventilatie pakt echter niet onder alle omstandigheden altijd goed uit. Juist in de zomer kan ventilatie de vochtproblemen in de kruipruimte zelfs vergroten. Omdat warmere lucht meer vocht kan bevatten, zal bij hoge luchtvochtigheid het vocht in de lucht tot water condenseren als het in de kruipruimte in aanraking komt met de koudere constructiedelen, zoals funderingsmuren.

Radongas

Radongas is een longkankerverwekkend, radioactief, kleur- en reukloos edelgas dat voorkomt in de bodem, van zowel klei, donkere aarde, zand maar ook in grondwater. Radongas wordt gezien als de tweede belangrijke oorzaak van longkanker in Nederland.

Gevolgen van een te hoge concentratie radongas

De mate waarin radon aanwezig is, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de soort grond waarom de woning staat, maar ook de materialen waarvan de woning is gemaakt en de manier van ventileren. Het te lang blootstaan aan een hoge concentratie radongas kan longkanker veroorzaken.
Daarom is het goed ventileren van een woning van zeer groot belang zodat deze gassen zich niet kunnen ophopen. Vaak gaat deze maatregel samen met het goed isoleren van de kruipruimte.

Het belang van een kruipruimte

Vanwege het belang van de afvoer van radongas, wordt een kruipruimte gezien als een belangrijke toevoeging aan een huis. Volstorten van een kruipruimte of een betonvloer zonder onderliggende kruipruimte wordt daarom afgeraden. Voor een goede ventilatie dienen de ventilatieroosters zo hoog mogelijk in de kruipruimtemuren te zijn aangebracht. Voor een goed ventilerende luchtstroom is het daarbij wenselijk dat de roosters tegenover elkaar zijn aangebracht, bijvoorbeeld aan zowel de voor- als achterkant van de woning.

 

Vrijblijvend meer informatie

Voor meer informatie en bij specifieke vragen over uw situatie kunt u vrijblijvend contact opnemen met Gebroeders de Vries. Tijdens kantooruren kunt u ons telefonisch bereiken onder nummer 0519 – 24 40 30. U kunt uw vragen ook stellen door een e-mail te sturen naar info@gebroedersdevries.nl of door gebruik te maken van onderstaand contactformulier.

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)

    Onderwerp

    Uw bericht