Home » Veel voorkomende problemen » Vochtige vloer

Vochtige vloer

Door overtollig water onder uw huis kan uw vloer vochtig worden. Een te natte kruipruimte onder uw woning heeft hier invloed op en kan verschillende oorzaken hebben.

De meest voorkomende oorzaken van een vochtige vloer

Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken:

 • Een hoge grondwaterstand natte vloer door vocht in de kruipruimte
 • Lekkage van buizen in de kruipruimte
 • Optrekkend vocht via funderingsmuren
 • Condensatieproblemen
 • Een gebrek aan goede ventilatie

Een hoge grondwaterstand en kruipruimte

In laag gelegen gebieden zoals polders komt het vaak voor dat de grondwaterstand hoog is. Dit heeft een negatieve invloed op de vochtigheid in uw kruipruimte.
De bodem van de ruimte onder uw vloer is dan vaak nat, waardoor het aanwezige vocht kan condenseren en de leefvloer koud aanvoelt. Dit fenomeen komt veel voor in gebieden met hoge grondwaterstanden een laag water in de kruipruimte, soms van wel tientallen centimeters diep.

Een vochtige vloer door lekkage

Door onzorgvuldige montage of bodemverzakking kunnen rioleringsbuizen losschieten of afbreken, met als gevolg dat u uw afvalwater rechtstreeks loost in de kruipruimte. Ook hemelwaterbuizen kunnen door verzettingen van het huis knappen.
In ruimtes met een hoge luchtvochtigheid kunnen allerlei vormen van waterschade ontstaan. Zo zal het aanwezige metaal gaan corroderen. Na enkele jaren roesten kunnen er scheuren ontstaan in het leidingwerk dat vervolgens gaat lekken. Hierdoor zullen de vochtproblemen onder huis alleen maar verder toenemen.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht wordt veroorzaakt door direct of indirect contact van het steen of het metselwerk met vocht, grond- of lekwater. Het absorptievermogen van het materiaal en capillaire werking zorgen voor het continu optrekken van vocht, dat hogerop aan de lucht onder uw woning wordt afgegeven. lees meer>>

Ventilatie en vocht in de kruipruimte

Ventilatie van de kruipruimte is van belang voor de afvoer van vocht. Kruipruimteventilatie is echter lang niet altijd de oplossing voor vochtproblemen. Vooral in de zomer kan ventilatie de vochtproblemen in de kruipruimte zelfs vergroten. Omdat warmere lucht meer vocht kan bevatten, zal het vocht bij een hoge luchtvochtigheid condenseren en dus water gaan vormen als het in aanraking komt met de koudere constructiedelen, zoals de funderingsmuren en de draagbalken van de begane vloer.

Bestrijden van teveel aan vocht onder de vloer

Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan leiden tot schade aan de gezondheid, inboedel en aan de woning zelf. Bovendien kost het opwarmen van vochtige lucht aanzienlijk meer energie dan het verwarmen van droge lucht.

Aanpak vochtprobleem onder de vloer

Het oplossen van een vochtprobleem onder de vloer vraagt om een juiste aanpak. Wij hechten er veel waarde aan om de situatie eerst in kaart te brengen, voordat wij overgaan op actie.

Voordelen van een droge woning:

 • Duurzaamheid door betere isolatie
 • Gezondere leefatmosfeer in huis
 • Besparing van energie
 • Verduurzaming van de woning
 • Verhoogt de waarde van de woning
 • Geen last meer van ongedierte

Gebroeders de Vries bekijkt eerst altijd de situatie van de woning voordat wij overgaan op actie. Door de kruipruimte te inspecteren op een aantal technische zaken kan er een plan van aanpak worden opgesteld, zodat alle problemen aangepakt kunnen worden.

Vrijblijvend meer informatie

Voor meer informatie en bij specifieke vragen over uw situatie kunt u vrijblijvend contact opnemen met Gebroeders de Vries. Tijdens kantooruren kunt u ons telefonisch bereiken onder nummer 0519 – 24 40 30.

U kunt uw vragen ook stellen via het e-mailadres info@gebroedersdevries.nl of via onderstaand contactformulier.

Wanneer u kiest voor de professionaliteit van Gebroeders de Vries gaat u voor een duurzame en optimale oplossing.

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Onderwerp

  Uw bericht