Home » Veel voorkomende problemen » Vochtige kruipruimte

Vochtige kruipruimte

Een (erg) vochtige kruipruimte is behoorlijk vervelend. Wanneer vocht zich hier opbouwt kan dat doortrekken naar de rest van de woning, waardoor de luchtvochtigheid in de hele woning te hoog is. De problemen die hierdoor kunnen ontstaan hebben effect op de materialen in uw woning zoals hout en beton wat begint te rotten. Hierbij kunnen ook verschillende schimmelsoorten ontstaan.

Oorzaken van een vochtige kruipruimte

Een vochtige kruipruimte kent vaak meerdere oorzaken. Hieronder vindt u een overzicht van een aantal factoren die invloed hebben op de luchtvochtigheid in de kruipruimte van een woning.

 • Hoge grondwaterstand
 • Lekkage, bijvoorbeeld in het rioleringssysteem
 • Optrekkend vocht via de funderingsmuren
 • Condensproblemen
 • Gebrekkige ventilatie

Hoog grondwater

Hoge waterstanden komen veel voor in laag gelegen gebieden, zoals polders. Door deze hoge waterstanden is de boden van de kruipruimte automatisch ook erg vochtig, waardoor het vocht wat aanwezig is eenvoudig kan condenseren met alle gevolgen van dien. Lees meer over grondwaterproblemen.

Lekkage in de kruipruimte

In ruimtes waar de luchtvochtigheid hoog is kunnen daar allerlei vormen van waterschade ontstaan, waardoor bijvoorbeeld het aanwezige materiaal zoals metaal gaat corroderen.
Na verloop van tijd kunnen er scheuren ontstaan in het leidingwerk door roest, waardoor het leidingwerk gaat lekken. De vochtproblemen onder de woning zullen hierdoor alleen maar verder toenemen.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht wordt veroorzaakt door direct of indirect contact van het steen of het metselwerk met vocht, grond- of lekwater. Het absorptievermogen van het materiaal en capillaire werking zorgen voor het continu optrekken van vocht, dat hoger in de muur weer aan de lucht wordt afgegeven.

Ventilatie en condensatie

Ventilatie van de kruipruimte is van belang voor de afvoer van vocht. Maar juist in de zomer kan ventilatie de vochtproblemen in de kruipruimte zelfs vergroten. Omdat warmere lucht meer vocht kan bevatten, zal het vocht bij een hoge luchtvochtigheid condenseren als het in aanraking komt met de koudere constructiedelen, zoals funderingsmuren, en water gaan vormen.

Kruipruimte isoleren

Gelukkig is het een probleem die makkelijk op te lossen is met isolatie. En daarmee gaat niet alleen het leefcomfort in uw huis vooruit, maar ook uw gezondheid. Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan namelijk leiden tot schade aan de gezondheid, inboedel en aan de woning zelf. Bovendien kost het opwarmen van vochtige lucht aanzienlijk meer energie dan het verwarmen van droge lucht. Een kruipruimte die niet goed geïsoleerd is kan het tegenovergestelde effect hebben van een vloerverwarming. Isolatie is dus wel echt noodzakelijk.

Om uw kruipruimte te isoleren hebben we verschillende verschillende producten waaruit een keus gemaakt kan worden. De keuze is afhankelijk van het type woning en kruipruimte. Bekijk welke producten we kunnen inzetten. Welke voor uw woning het beste is bepalen we na een grondige inspectie.

drowa-aanbrengen ingezoomd

Voordelen van een droge kruipruimte:

Het isoleren van uw kruipruimte zorgt voor een vermindering van de luchtvochtigheid in uw woning. Een paar voordelen hebben wij voor u op een rijtje gezet.

 • Duurzaamheid
 • Een droger huis en een beter (en gezonder) leefklimaat
 • Het voorkomt optrekkend vocht uit de kruipruimte naar de woning
 • Het isoleren van de kruipruimte voorkomt dat er schimmels ontstaan in de woning
 • Het isoleren van de kruipruimte gaat aantasting van balken, leidingen en vloeren tegen
 • Ongedierte krijgt geen kans meer
 • Het is een éénmalige investering
 • Leidingen en buizen blijven toegankelijk na het isoleren
 • Minder stoookkosten, waardoor de energierekening lager uitvalt
 • hogere verkoopwaarde van het huis

Specialist in isoleren van uw kruipruimte

We zijn een professioneel bedrijf en gespecialiseerd in het isoleren van kruipruimtes. Wij werken volgens kwaliteitsvoorschriften zodat u zeker weet dat u kiest voor de beste en meest duurzame oplossing. Op basis van deze informatie wordt het vervolgtraject in werking gezet.

Meer weten? Of wilt u uw situatie aan ons voorleggen? Neem dan contact met ons op. Telefonisch kunt u ons tijdens kantooruren bereiken op 0519 – 24 40 30