Home » Veel voorkomende problemen » Vocht kruipruimte

Vocht kruipruimte

Veel huizen en gebouwen in Nederland hebben een kruipruimte die onder het gehele pand loopt. De kruipruimte is ervoor dat leidingwerk, zoals elektriciteit, gas en riolering bereikt kunnen worden. De bodem bestaat meestal uit natuurlijk materiaal dat hetzelfde is als de grond om de woning heen. Daarom kan deze bodem vochtig worden, verzakken en ongedierte huisvesten met als gevolg dat hier schimmel en zwamvorming kan ontstaan.

Diverse oorzaken van vocht in de kruipruimte

Er zijn verschillende oorzaken bekend waardoor een kruipruimte een overschot aan vocht kan ontwikkelen.

De meest voorkomende oorzaken voor een vochtige kruipruimte zijn:

 • optrekkend vocht via de funderingsmuren
 • condensproblemen
 • gebrekkige ventilatie
 • hoge grondwaterstand
 • lekkage in het rioleringssysteem

Optrekkend vocht in de kruipruimte

Optrekkend vocht wordt meestal veroorzaakt door het directe of indirecte contact van het steen of het metselwerk met vocht, grond- of lekwater. Het materiaal dat aanwezig is in de kruipruimte absorbeert vocht, waardoor het vocht kan optrekken naar hoger gelegen delen van de woning.veelvoorkomende problemen vocht kruipruimte condensproblemen schimmel kelder lekkage riolering  lees meer>>

Ventilatie van de kruipruimte

Ventilatie van de kruipruimte is erg belangrijk voor de afvoer van vocht. Kruipruimte ventilatie is echter niet altijd de juiste oplossing voor vochtproblemen. In de zomer kunnen vochtproblemen in combinatie met ventilatie de problemen juist vergroten. Omdat warmere lucht meer vocht kan bevatten zal het vocht bij een hoge luchtvochtigheid condenseren als het in aanraking komt met de koudere constructiedelen.

Hoog grondwater en een vochtige kruipruimte

Het komt vooral voor in lagere gelegen gebieden zoals polders dat er water in de kruipruimte onder het huis staat. Het plaatsen van een dompelpomp is hier een tijdelijke en schijnoplossing.
Een pomp zorgt er namelijk alleen voor dat het overvloedige water van de boden van de kruipruimte wordt weggepompt. De kruipruimte blijft echter vochtig, omdat de oorzaak niet is aangepakt en zo de vochtproblemen blijven met een koude vloer tot gevolg. lees meer>>

Lekkage

Door een niet juiste montage of door bodemverzakking kunnen rioleringsbuizen losschieten of afbreken. Een direct gevolg is dat u uw afvalwater rechtstreeks geloosd wordt in de kruipruimte.
In ruimtes met een te hoge luchtvochtigheid kunnen allerlei vormen van waterschade ontstaan. Zo kan het aanwezige metaal gaan corroderen, waardoor na enkele jaren roesten er scheuren kunnen ontstaan in het leidingwerk dat vervolgens gaat lekken. Hierdoor zullen de vochtproblemen onder de woning alleen maar vergroten. lees meer>>

Belang van bestrijding van grondwater

Een te hoge luchtvochtigheid in een woning kan schade aan de gezondheid, inboedel en de woning zelf als gevolg hebben. Daarnaast zijn de stookkosten om de woning te verwaren aanzienlijk hoger dan bij woningen die geen vochtproblemen hebben.

 

Voordelen van een droge woning:

 • duurzaamheid
 • gezondere leefatmosfeer
 • energiebesparing
 • verduurzaming van de woning
 • hogere verkoopwaarde van het huis
 • weren van ongedierte

Aanpak vochtprobleem

De juiste oplossing voor de aanpak van vocht in de kruipruimte vraagt om een precieze aanpak.
Gebroeders de Vries is gespecialiseerd in het aanbieden van optimale en duurzame oplossingen, waarbij eerst wordt gekeken naar de situatie van uw kruipruimte.
Wij inspecteren uw kruipruimte op diverse technische aspecten en eventuele problemen, zodat wij het juiste vervolg traject in werking kunnen zetten.
lees meer over onze aanpak>>

Meer informatie over een vochtige kruipruimte

Voor meer informatie en specifieke vragen over uw situatie kunt u vrijblijvend contact opnemen met Gebroeders de Vries. Tijdens kantooruren kunt u ons telefonisch bereiken onder nummer 0519 – 24 40 30. U kunt uw vragen ook kwijt via het e-mailadres info@gebroedersdevries.nl of via onderstaand contactformulier.

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Onderwerp

  Uw bericht