Home » Veel voorkomende problemen » Kruipruimte vocht

Kruipruimte vocht

Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan leiden tot schade aan de gezondheid, inboedel en aan de woning zelf. Bovendien kost het opwarmen van vochtige lucht aanzienlijk meer energie dan het verwarmen van droge lucht. Een te grote hoeveelheid van vocht in de kruipruimte is hier vaak de oorzaak van.

Mogelijke oorzaken voor kruipruimte vocht

vocht kruipruimteEr zijn een aantal factoren die invloed hebben op de luchtvochtigheid in de kruipruimte, wij hebben een aantal voor u opgesomd:

 • optrekkend vocht via de funderingsmuren
 • condensproblemen
 • te weinig of geen goede ventilatie
 • een hoge grondwaterstand
 • lekkage’s door buizen of verzakking

Optrekkend vocht en ventilatie

Ventilatie van de kruipruimte is namelijk van belang voor de afvoer van vocht. Kruipruimteventilatie is echter lang niet altijd de oplossing voor vochtproblemen. Juist in de zomer kan ventilatie de vochtproblemen in de kruipruimte zelfs vergroten. Omdat warmere lucht meer vocht kan bevatten, zal het vocht bij een hoge luchtvochtigheid condenseren als het in aanraking komt met de koudere constructiedelen, zoals funderingsmuren, en water gaan vormen.

Hoog grondwater in de kruipruimte

Vooral in laag gelegen gebieden zoals polders komt het veel voor dat er grondwater in de kruipruimte onder huis staat. Het plaatsen van een pomp alleen is hier slechts een tijdelijke optie, want daarmee wordt alleen het overvloedige water boven de bodem van de kruipruimte weggepompt. De kruipruimte blijft gewoon vochtig, waardoor het aanwezige vocht kan condenseren met alle gevolgen van dien, zoals een leefvloer die koud blijft aanvoelen.

Vocht in de kruipruimte door lekkage

Door onzorgvuldige montage of bodemverzakking kunnen rioleringsbuizen losschieten of afbreken, met gevolg dat u uw afvalwater rechtstreeks loost in de kruipruimte. Ook hemelwaterbuizen kunnen door verzettingen van het huis knappen.
In ruimtes met een hoge luchtvochtigheid kunnen allerlei vormen van waterschade ontstaan. Zo zal het aanwezige metaal gaan corroderen. Na enkele jaren roesten kunnen er scheuren ontstaan in het leidingwerk dat vervolgens gaat lekken. Hierdoor zullen de vochtproblemen onder huis alleen maar verder toenemen. lees meer>>

De voordelen van een droge woning op een rij:

 • Een droger huis en een beter leefklimaat
 • Voorkomen van optrekkend vocht uit de kruipruimte
 • Het isoleren van de kruipruimte gaat schimmel tegen
 • Het isoleren van de kruipruimte gaat aantasting van balken, leidingen en vloeren tegen
 • Geen kans voor ongedierte
 • Het is een √©√©nmalige investering
 • Leidingen en buizen blijven toegankelijk na het isoleren
 • Lagere stookkosten en energierekening
 • hogere verkoopwaarde van de woning

Aanpakken van vochtprobleem in kruipruimte

Wanneer u kiest voor de professionaliteit van Gebroeders de Vries weet u zeker dat u een optimale en duurzame oplossing aangeboden krijgt. Voordat wij starten met de nodige werkzaamheden inspecteren wij uw kruipruimte eerst op verschillende technische aspecten en mogelijke problemen. Zodra de resultaten hiervan bekend zijn kunnen wij op basis daarvan een vervolg trajcet in werking zetten.

Vrijblijvend meer informatie over kruipruimte vocht

Voor meer informatie en bij specifieke vragen over uw situatie kunt u vrijblijvend contact opnemen met Gebroeders de Vries. Tijdens kantooruren kunt u ons telefonisch bereiken onder nummer 0519 – 24 40 30. U kunt uw vragen ook kwijt via het e-mailadres info@gebroedersdevries.nl of via onderstaand contactformulier.

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Onderwerp

  Uw bericht